
Nieuwsbericht
Raambekleding kiezen
Raambekleding kiezen voor je nieuwe huis of je bestaande woning. Er is zo ontzettend veel keuze dat iedereen hier volgens mij keuzestress van krijgt. Ja zelfs ik! Er zijn een aantal stappen die je kunt doorlopen om tot de juiste keuze te komen. Ik help je op weg.
Soort raam
Het klinkt misschien heel suf maar het is erg belangrijk dat je weet hoe je raam in elkaar steekt voordat je een goede keuze kunt maken. Heb je bijvoorbeeld een draai-kiep raam? Dan kiept je raam naar binnen toe. Dit betekend dat je niet zomaar een jaloezie daarvoor kan hangen. Heb je openslaande deuren of een schuifpui? Let er dan op dat je er dus doorheen moet kunnen lopen. Het is dan niet zo handig als je steeds je vouwgordijn om hoog moet trekken voordat je door je deur kunt. Het klinkt allemaal erg logisch maar toch merk ik dat klanten hier soms niet goed over nadenken voordat ze een raambekleding gaan uitzoeken.
Draai-kiep ramen
Veel nieuwe woningen hebben draai-kiep ramen van kunststof. Deze ramen zijn super handig want je kunt deze op meerdere standen open zetten. Raambekleding uitzoeken is wel een dingetje! Eigenlijk moet je opzoek gaan naar een soort raambekleding wat meebeweegt met je raam en je wilt natuurlijk ook niets in je nieuwe kozijn schroeven. Dus bijvoorbeeld een horizontale jaloezie, duette of plissé die op je glas bevestigd zit. Dit noemen we ook wel een ’trufit systeem’. Zoek het maar eens op google en je zult zien wat ik bedoel. Naast de trufit heb je ook nog magneetframes of easyclick. Bij dit systeem zit je jaloezie of plissé in een frame. Dit frame klik je makkelijk door middel van een magneetstrip op je raam. Zowel de trufit als de magneetframes zijn uitermate geschikt voor draai-kiep ramen. Helaas hebben deze systemen ook wat nadelen. Wanneer je een heel groot raam hebt kan het bijvoorbeeld niet. De magneet kan maar een bepaalde afmeting aan, anders wordt het simpelweg te zwaar. Ook is de keuze in lamelafmeting beperkt, de systemen zijn enkel leverbaar met 25 mm jaloezie of dus 25 plissé of duette maat. Anders past het niet in het systeem. Mijn tip: laat je adviseren door een specialist.
Duette en plissé
Duette en plissé worden nog al eens met elkaar verward. Als mensen praten over een plissé dan bedoelen ze vaak een duette. Het verschil tussen deze twee is eigenlijk heel simpel, de duette is gemaakt van dubbele stof en de plissé van enkele stof. Dus bij een plissé zie je de koordjes lopen door de stof en bij de duette zijn deze weggewerkt. De duette is van af de zijkant gezien eigenlijk een soort honingraatje en de plissé een zigzag.
Het is een kwestie van smaak welke je mooier vind. De plissé is iets luchtiger en laat vaak meer licht door. Al heb je daar natuurlijk wel verschillende varianten in. De duette is ook in verschillende soorten stofjes te krijgen. Deze is ook in een verduisterende variant. Dan is de binnenkant van het honingraatje bekleed met een soort zilverfolie. Ideaal voor de slaapkamer!
Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lamelgrote. De 25 mm wordt gebruikt voor kleine ramen en de 60 mm komt mooi tot zijn recht bij een groot raam.
De bediening van duettes en plissés zijn heel gevarieerd. Je heb vast wel eens gehoord van top-down-bottom-up? Letterlijk vertaald: bovenkant-beneden-onderkant-boven. Wanneer je hier voor kiest kun je dus zowel de bovenkant als de onderkant van je raambekleding in beide richtingen op bewegen. Zo kun je dus spelen met de lichtinval. Je kan er dus voor kiezen om de inkijk weg te nemen door je raambekleding te laten zakken, maar bovenin een kier open te laten voor lichtinval.
Naast de top-down-bottom-up functie wordt er ook vaak gekozen voor een smartcord. Dit is een koordbediening die zichzelf oprolt. Dus wanneer je aan je koordje trekt om je duette op te halen, slikt hij daarna het koordje van zelf weer in. Je krijgt dus geen ellenlang koord wat over de grond sleept. Ideaal toch?
Houten jaloezieën
Houten of bamboe jaloezieën zijn een grote trend op het gebied van raamdecoratie. Vooral de zwarte variant is nu erg populair. Je moet je wel een aantal dingen realiseren voordat je hier voor kiest. De grootste ergernis is natuurlijk het vele poetsen! Iedere lamel moet je met je doekje apart afpoetsen. Daarnaast is het een hard materiaal. Als je verder in huis ook allemaal harde materialen hebt zoals een pvc vloer en weinig andere poespas, dan zal je woning misschien hol gaan klinken. De houten jaloezie doet vrij weinig met de akoestiek. Je kamer kan dus galmen. Je kunt dan ook kiezen voor een combinatie van jaloezieën en daarnaast (sier) gordijnen. Ook een groot vloerkleed kan helpen. Naast al deze zaken zijn houten jaloezieën natuurlijk vooral heel decoratief en geven een moderne uitstraling aan de kamer. TIP: Vandaag de dag kiezen steeds meer mensen voor elektrische jaloezieën. Makkelijk in gebruik, in sommige gevallen te bedienen met je mobiel en je bent al die lelijke koordjes kwijt!
Gordijnen
Je kunt alle bovenstaande raambekleding combineren met gordijnen. Maar je kunt ook gewoon gordijnen nemen zonder iets daar achter. Grofweg is er keuze uit twee soorten stof namelijk: inbetween gordijnen en overgordijnen. Inbetween wil zeggen dat ze licht doorlatend zijn, dit wordt toegepast wanneer je geen inkijk wenst maar wel daglicht binnen wilt. Een overgordijn kan ook wel licht door laten maar in minderere mate. Ook kun je overgordijnen laten voeren zodat ze verduisteren, handig voor in de slaapkamer bijvoorbeeld.
Wanneer je voor gordijnen kiest krijg je te maken met een paar zaken, een heel bepalende factor is dan het kiezen van de juiste plooi. De meest gekozen plooien zijn: enkele plooi, dubbele (vlinder) plooi of een waveplooi. Een enkele plooi of dubbele plooi kennen de meeste mensen wel. De waveplooi is wat nieuwer, maar zeker een koploper op dit moment. De waveplooi is niet goedkoop, deze heeft meer stof nodig om mooi te vallen. Maar doordat hij doormiddel van speciale waverunnertjes wordt ingehaakt in je rail heeft hij altijd de juiste afstand tussen alle plooitjes. Er zitten touwtjes tussen de runners, hierdoor valt hij fantastisch mooi in zijn plooi.
Succes met kiezen!
22 maart 2021
Minimalistisch interieur
Scandinavisch minimalistisch, een hele mond vol. Maar een absolute trend als je…
1 maart 2021
Behang kiezen
Nieuw behang uitkiezen voor je woonkamer is ontzettend lastig. Er is veel te…
19 februari 2021
Industriële spiegel
Een grote zwarte wandspiegel met vakjes is een werkelijke eyecatcher in je…