Nieuwsbericht

Behang kiezen

Nieuw behang uitkiezen voor je woonkamer is ontzettend lastig. Er is veel te koop, maar wat kun je nu het beste kiezen? En waar moet je op letten als je behang uit gaan zoeken? Met deze tips gaat het jou zeker lukken!

Glasvezel of vlies?
Behang is niet meer weg te denken uit het hedendaagse interieur. Je hebt verschillende soorten behang, denk aan bijvoorbeeld glasvezelbehang. De naam zegt het al, dit behang is gemaakt van glasvezels. Niet erg fijn als je daar dus met je blote handen over heen gaat wrijven. Ik zou dus handschoentjes aan doen wanneer je hiermee gaat werken. Dit behang moet je altijd overschilderen. Je gebruikt glasvezelbehang vooral wanneer je een slechte muur hebt en je deze wilt camoufleren, dus om gaatjes weg te werken bijvoorbeeld. Glasvezelbehang zit meestal op rollen van 1 meter breed en is verkrijgbaar met verschillende structuren. Let wel op, je krijgt dit zeer moeilijk van je muur verwijderd, zelf met een stomer is dit bijna geen doen. Wanneer je hier dus voor kiest, zorg dat het er netjes op zit zodat je er later weer overheen kan schilderen.

Naast glasvezel heb je ook nog vliesbehang. Dit behang is een stuk vriendelijker als het gaat om het aanbrengen en het verwijderen. Vliesbehang bestaat uit papier of vinyl met een polyester vlies als rug. Dit behang is verkrijgbaar in veel kleuren en dessins. Vliesbehang is verkrijgbaar op rollen, meestal 10 meter bij 53cm. Of in panelen met een vaste afmeting (foto behang). Wat veel mensen ook kennen is renovliesbehang. Dit is de overschilderbare variant vliesbehang.

Zo, nu weet je het verschil tussen vliesbehang en glasvezelbehang. De meeste mensen kiezen vliesbehang vanwege het gemak en de keuzemogelijkheid. Maar dan slaat de keuzestress toe. Want er is zo veel te kiezen!

Merken behang
Mijn favoriete merken zijn: Arte en Eiffinger.

Arte richt zich met name op de luxe behangsoorten. Iets wat we momenteel heel veel zien is het behang met een hoog hotel-gehalte. Arte is daar heel goed in. Arte verwerkt bijzondere materialen in zijn behang. Denk bijvoorbeeld aan: kurk, bananenblad en echt leer. Kortom: zeer exclusief en verfijnd. Ga je voor een hotel sjiek interieur? Kijk dan eens in het collectieboek: ‘moonsoon’.

Eiffinger is iets toegankelijker, zowel qua prijs als qua looks. Zij hebben echt voor ieder wat wils: van heel klassiek barok tot super strak en geometrisch. Eiffinger heeft soms ook wat behangrollen bij de bouwmarkt te koop, maar ik raad je aan om eens te kijken in de collectieboeken bij de behangspeciaalzaak, bijvoorbeeld Decokay. De nieuwste boeken: ‘Waterfont’ en ‘musseum’ zijn echte aanraders. Het behang uit de afbeelding is afkomstig uit het boek ‘waterfront’. De foto komt van de website van Decokay.

Fotobehang
Fotobehang is ook een trend die we veel zien in de huidige interieurs. Vooral in de slaapkamer, achter het bed is fotobehang populair. Rebel walls heeft een zeer uitgebreid assortiment behang in de meest uiteenlopende prints. Bij fotobehang denken veel mensen aan een gigantische foto van je zomervakantie van 10 jaar terug. Maar dit is al lang achterhaald. Denk bijvoorbeeld aan: een marmeren muur, een grote tijgerkop of een veld vol met pluimgras. Je kunt natuurlijk ook zelf een foto aanleveren en deze laten afdrukken, maar vaak zijn foto’s niet geschikt voor zo’n grote afdruk. Neus gewoon lekker in de collectieboeken, ik weet zeker dat er iets moois tussen zit!

Terug naar overzicht